Dimensiune font

Teme

Stil Meniu

Cpanel
 AddThis Social Bookmark Button

Drumul către castel…

Castelul Corvinilor, vedere de ansamblu

Castelul Corvinilor, vedere de ansamblu

Înainte de a ajunge la castel, ne oprim în faţa unui portal numit “Poarta Bethlen” pe care scrie “Curtea Corvineştilor”. Acest spaţiu îngrădit care se întinde în faţa castelului, este curtea economică a castelului unde erau locuinţele servitorilor, grajdurile, pivniţele etc. În vechime, acestă curte se numea “Curtea Husarilor”.

La dreapta era vechea casă a servitorilor, lângă ea casa câinilor de vânătoare (a copoilor), iar în sus era bastionul de vest.

La stânga era o altă casă a servitorilor şi bastionul de răsărit.

În timpul lui Bethlen, cetatea husarilor avea fortificaţii pentru apărare cu 23 de creneluri pentru împuşcat.

În faţa podului care duce spre castel, dăm de statuia Sfântului Ioan de Nepomuc din scolul al XVII-lea. Acest sfânt de origine cehă, era considerat  protector al podurilor.

Actualul pod este de dată mai recentă. Cei patru stâlpi de piatră în patru feţe sunt originali. De pe cel de-al treilea picior se ridică podul mobil aşezat pe lanţuri, care închidea în caz de pericol cetatea. Podul a fost facut în timpul lui Matei Corvin. Mecanismul acestui pod era aşa de perfect, încât greutatea unui om îl putea aşeza la loc. Acest mecanism zăcea pe şase funii de sârmă de fier împletit şi avea şase inele cu gratii. Peste acest pod se făcea exclusiv, legătura cu curtea economică.

Intrarea în castel, în vechime se făcea, prin partea opusă. Sub pod, la poalele cetăţii, chiar în albia râului Zlaşti, era moara de apă, care deservea cetatea. Cu moara, se circula printr-o portiţă decorată, care ducea direct în cetate.