Dimensiune font

Teme

Stil Meniu

Cpanel
 AddThis Social Bookmark Button

Legenda balustradei corpului capelei

Castelul Corvinilor, Capela

Castelul Corvinilor, Capela

Se spune că după moartea lui Ioan (Iancu) de Hunedoara, lucrările de construcţie de la castelul de la Hunedoara au fost continuate de către soţia acestuia, Elisabeta Szilagyi. Dintre toate clădirile pe care le începuse Ioan (Iancu) de Hunedoara, Capela a rămas neterminată, aşadar finalizarea a rămas în sarcina soţiei, o femeie extrem de pretenţioasă şi capricioasă, aşa că sarcina meşterului pietrar care se ocupa cu decorarea parapetului balconului capelei era delicată.

Într-o zi, pe când se plimba prin castel, Elisabeta a trecut prin capelă pentru a vedea cum decurg lucrările şi dacă ceea ce iese din mâna meşterului corespunde gusturilor sale.

Probabil a fost încântată văzând că stema care decorează exteriorul parapetului era cea a familiei din care provenea, dar ajunsă la balcon a început să îşi manifeste nemulţumirea în mod mai mult decât vizibil, gesticulând şi ameninţându-l pe sărmanul meseriaş cu pierderea capului dacă atunci când se va întoarce nu-i va face plăcere ceea ce vede, aşa că sărmanul pietrar a început să tremure iar mintea îi era mai degrabă concentrată la modalităţile de a evada din castel decât la finalizarea lucrului.

Pentru a asculta textul daţi clic pe player.

Timpul trecea şi sărmanul om se aştepta la ce era mai rău dar, chiar când nu se mai întrezărea nici o speranţă, s-a ivit ocazia evadării din castel. În urma unei victorii, cavalerii şi oştenii întorşi dintr-o expediţie au început să petreacă. Simţindu-se în siguranţă au chemat la petrecere paznicii castelului care au uitat să închidă uşa de la temniţă. Meşterului nici că i-a trebuit mai mult. A urmărit mişcarea oştenilor turmentaţi de prea multă licoare de struguri şi prună consumată şi a fugit din castel. Ajuns în siguranţă, el i-a avertizat pe toţi meşterii pietrari din Transilvania şi Ungaria că dacă vor să rămână cu capetele pe umeri, atunci să facă bine si să nu se ducă la Hunedoara. Aşa că această balustradă a rămas neterminată până în zilele noastre şi probabil aşa va şi rămâne.

Pentru a asculta textul daţi clic pe player.