Dimensiune font

Teme

Stil Meniu

Cpanel

Cronica Medievală

 
 

Festivalul Vişlilor - Un concept pentru trecut, prezent şi viitor

Prepararea virşlilor.

Reţeta se păstrează cu sfinţenie şi se transmite de la bunici la nepoţi. Nimeni nu mai ştie când au început să fie produşi aceşti cârnăciori, dar oamenii cred că meşteşugul datează de pe vremea dacilor. Oricum, de sute de ani reţeta este neschimbată. “Se taie oaia şi capra, sau iedul care e mai gustos ca mielul, se curaţă carnea şi se pune la sărat, în recipienţi de lemn, timp de câteva ore. "Neapărat de lemn, că pleul schimbă gustul cărnii. Apoi carnea se toacă de două ori, prima dată mai mare şi se bagă la rece o zi-două sau şi mai mult. După accea se frământă cam o oră, în acelaşi timp adăugându-se şi condimentele: usturoi, sare, ardei iute şi piper, toate după gust, până se obţine o pastă omogenă. Urmează umplerea maţelor, bine spălate şi ţinute la rândul lor la sare, "musai de oaie, că altfel strici tăt gustul". Faza finală este afumatul.(informator Petru Birta). "Numai la hituit se ţin de la două ore, două ore şi jumătate până la trei ore. Depinde de foc, cât e de puternic, câte lemne sunt la foc, pentru că e un lemn de esenţă tare, numai lemn de fag se foloseşte.

În judeţul Hunedoara exista doua zone tradiţionale unde se produc virşli după reţete vechi de sute de ani: zona Haţegului şi zona Bradului.

Fiecare producător de virşli are propria reţeta pe care de regulă o moşteneşte din familie.

Festivalul Vişlilor – ediţia 1

În 7 iunie 2012 în cadrul proiectului finanţat din fonduri europene, Castelul Corvinilor- ieri şi azi- leaganul unei comunităţi, acţiunea „Festivalul vislilor medieval şi gastronomic la Castelul Corvinilor” în Hunedoara, pentru prima dată producătorii din cele doua faimoase zone producătoare au prelucrat în fata publicului numeros strâns în curtea castelului, gustosul produs gastronomic.

Sesiunea a fost urmata de degustare şi intreaga acţiune a purtat marca CRED Centrul European pentru Dezvoltare Rurală şi Agenţia de Turism TOC INTERNATIONAL

Festivalul Vişlilor - ediţia 2

În 2013 un nou element inedit se adaugă promovării Castelului şi produsului gastronomic.

Uram bun venit unui nou concept „Semimaratonul virşlilor”, 8 iunie 2013  cu plecare de la Castelul Corvinilor din Hunedoara şi sosire în zona de centru a oraşului Deva.

Sunt înscrisi aproximativ 180 de participanţi din toată ţara şi din strainatate. Competiţia a fost înscrisă în calendarul Federaţiei Române de Atletism.

ORGANIZATORI:

 1. CRED – Centru European pentru Dezvoltare Rurala
 2. AGENTIA DE TURISM TOC INTERNATIONAL
 3. CONSILIUL JUDETEAN HUNEDOARA
 4. PRIMARIA DEVA
 5. PRIMARIA HUNEDOARA
 6. CENTRUL CULTURAL”DRAGAN MUNTEAN” DEVA
 7. ASOCIATIA SPORTIVA CLAS

 

 

 

 

 

 

Vizitaţi

Castelul Corvinilor

Str. Castelului, Nr: 1-3, Hunedoara, Jud. Hunedoara

Fii un turist responsabil, păstrând curăţenia la Castelul Corvinilor. Ia atitudine! Sprijină acţiunile CRED.

CASTELUL CORVINILOR – IERI ŞI AZI – LEAGĂNUL UNEI COMUNITĂŢI

 • Obiective

 • Beneficiari

 • Promovare

 • CRED

AddThis Social Bookmark Button


Obiectivul general al proiectului CASTELUL CORVINILOR – IERI ŞI AZI - LEAGANUL UNEI COMUNITĂŢI este creşterea atractivităţii turistice a Castelului Corvinilor fundamentată pe diversificarea gamei de evenimente asociate acestuia cu un nou element specific zonei municipiului Hunedoara şi promovarea la nivel naţional a celor două elemente care compun pachetul turistic propus prin acest proiect. 


Detalii

AddThis Social Bookmark Button

Beneficiari

Beneficiarul finanţării nerambursabile este ONG CRED şi partenerul Asociaţia Non Profit "Moştenire Vie". Beneficiarul direct al implementării proiectului este Primăria Municipiului Hunedoara, care, prin creşterea circulaţiei turistice şi a numărului de vizitatori/turişti va beneficia de creşterea veniturilor la bugetul local şi va deveni atractiv pentru investitorii din turism şi sectoarele conexe.


Detalii

AddThis Social Bookmark Button

ACŢIUNI DE INFORMARE ŞI PROMOVARE A PROIECTULUI 

Conferinţă de presă şi comunicate de presăCENTRUL EUROPEAN PENTRU DEZVOLTARE RURALĂ şi Asociaţia Non Profit Moştenire Vie au făcut public prin organizarea de conferinţe şi prin comunicate de presă date generale legate de proiectul de promovare „CASTELUL CORVINILOR – IERI ŞI AZI - LEAGĂNUL UNEI COMUNITĂŢI”, în vederea asigurării vizibilităţii proiectului, a diseminării obiectivelor şi rezultatelor obţinute, la nivel local şi naţional.


Detalii

AddThis Social Bookmark Button


Cred ONG

 

Asociaţia CENTRUL EUROPEAN PENTRU DEZVOLTARE RURALĂ - CRED

ONG-Privat-Independent-Apolitic

“CREDem în România Europeană

 

 

 


Detalii


JA Content Slide Error: There is not any content in this category

  "Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională".

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.


 Copyright © 2012 CRED. Toate drepturile rezervate.