Dimensiune font

Teme

Stil Meniu

Cpanel
 AddThis Social Bookmark Button

Festivalul Virslilor

Cum evolueaza traditia

 

Festivalul VirslilorPrima editie a Festivalului s-a desfasurat in iunie 2012 sub titlul  „Festivalului Virşlilor – medieval şi gastronomic la Castelul Corvinilor parte dintr-un proiect finantat prin Programul  Operational  Regional 2007-2013 Axa prioritara Dezvoltarea durabila si promovarea turismului Domeniul major de interventie Promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare, in scopul cresterii atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica, si a reunit în cele trei zile de desfăşurare un simpozion, expoziţii tematice, ateliere de lucru unde au fost prezenţi meşteri populari, concursuri inedite şi spectacole susţinute de artişti şi formaţii renumite (din judetul Hunedoara si din tara). Simbolul central al festivalului a fost reprezentat de virşlii, ca element cu caracteristici unice, ce evidenţiază tradiţia gastronomică a zonei.

 

Festivalul a fost  organizat  la Castelul Corvinilor, ca centru al vieţii economice şi sociale din Hunedoara istorică, pe parcursul a 3 zile de poveşti istorice şi gastronomice. Organizarea fluxului de turişti în cadrul festivalului a fost  realizata  luându-se în considerare implementarea măsurilor necesare de protejare a mediului şi de dezvoltare a unui comportament durabil faţă de acesta.

Festivalul Virşilor a fost  promovat online pe portalul proiectului prin publicarea unor materiale dedicate care au  inclus informaţii, imagini, fişiere video, precum şi prin organizarea concursurilor de fotografii, clipuri video şi de înregistrare online pe baza unui cod unic de participare la eveniment. Promovarea online s-a  realizat şi în cadrul reţelelor sociale accesate prin proiect (Facebook, Twitter, Hi5, LinkedIn şi Youtube).

Pentru a mări impactul de promovare, s-a  realizat un spot video de 30 de secunde care au  avut 20 de difuzări la televiziuni naţionale.

Ca element inedit de promovare s-a  realizat un traseu aerian de promovare care a avut  plecarea de pe aerodromul de la Sauleşti, Hunedoara cu survolarea celor mai importante zone din Regiunea Vest. Promovarea s-a realizat cu ajutorul unui avion ultra-uşor care a afişat un banner cu informaţii despre Festival.

La prima editie festival a beneficiat de peste 2000 de vizitatori.

In perioada 07.06.2013-09.06.2013 a II-a editie a Festivalului Virslilor, Centrul  European pentru Dezvoltare Rurala l-a organizat  în parteneriat cu agentia de turism Toc International, Asociatia Sportiva Clas, Primaria Deva, (Primaria Hunedoara) şi Centrul Cultural “Drăgan Muntean”.

Evenimentul a unit  Castelul Corvinilor din Hunedoara cu centrul vechi al  oraşul Deva şi a adus la un loc producători de virşli din cele două zone reprezentive ale judeţului: Sălaşu de Sus şi Brad, dar şi invitaţi speciali din alte  zone ale ţării. De asemenea, pe scena special amenajată în Piaţa Unirii au  fost susţinute  spectacole  cu artişti şi trupe locale, dar şi invitaţi speciali.

In data de 08.06.2013, s-a desfasurat prima editie a Semimaratonului Virslilor , cu plecare de la Castelul Corvinilor din Hunedoara şi sosire în zona de centru a oraşului Deva.

Ultima zi a Festivalului a fost dedicata  interpreţilor de muzică populară şi ansamblurilor folclorice din judeţul Hunedoara.

Intre variantele de promovare a fost aleasa si cea in mediu online prin sustinerea proiectului "Vizita in HD", in care o serie de bloggeri au vizitat judetul Hunedoara.

Vizitatorii/turistii care au participat la Festivalul Virslilor au fost cca 3000 in cele trei seri.

Site-ul  http://www.castelulcorvinilorhd.ro/  a fost vizualizat de 107060 persoane.

Radiouri si posturi de televiziune locale au difuzat la ore de maxima audienta stiri despre eveniment.

Serviciile de monitorizare a tertilor independenti au diagnosticat o expunere medie si vizibilitate cu 50% mai mare decat a altor evenimente de gen.

         Ca dovada a succesului ANT a considerat ca merita ca Festivalul Virslilor sa fie inclus in  Calendarul evenimentelor Gastronomice din Romania pe 2014.

 

http://www.castelulcorvinilorhd.ro/festivalulvirsilor/editia1/festivalulvirslilorinimagini