Dimensiune font

Teme

Stil Meniu

Cpanel
 AddThis Social Bookmark Button

Parcul Național Retezat

 

Tărâmul fermecat, cu ochi albaştri

O LUME a lacurilor presărate printre piscuri semeţe...
a genţianelor, smirdarului şi a altor mii de plante...
a sprintenelor capre negre căţărate pe stânci... 
a ursului mormăitor, ascuns prin zmeuriş...
a lupului sfios  şi grijuliu cu puii lui...  
a marmotelor gălăgioase şi jucăuşe...
O LUME FREMĂTÂND DE VIAŢĂ

Situat in Carpatii Meridionali, Judetul Hunedoara, Parcul National Retezat are o suprafata de 54400 ha si o altitudine cuprinsa intre 800 si 2509 m.

Parcul a fost infiintat in anul 1935 pe suprafata initiala de 100 de kilometri patrati a fostului domeniu de vanatoare detinut de Casa Regala. Caprele negre erau protejate inca de pe atunci, pentru a fi apoi vanate, motiv pentru care de la inceputul veacului trecut fusesera stabilite zone in care pasunatul era interzis.

Parcul are statut de arie naturala protejata de interes national si international iar din 1979 este cunoscut ca Rezervatie a Biosferei. Odata cu constituirea Parcului National Retezat s-a urmarit protectia si conservarea unor elemente naturale cu valoare deosebita sub aspect fizico-geografic, floristic faunistic, hidrologic, geologic, paleotologic, speologic, pedologic si peisagistic.

Parcul National Retezat adaposteste 55 de specii de mamifere  si ofera conditii bune pentru supravietuirea celor mai importante dintre carnivorele mari ale Europei (lupi si rasi). Caprele negre, cerbii si capriorii sunt si ei bine protejati de munte. Portiunea calcaroasa a masivului este si acum folosita de ursi ca adapost pe timp de iarna.

Pisicile salbatice fac si ele parte din bogatia faunistica a zonei la care, recent, s-au adaugat si marmotele. Numarul total al speciilor de animale care traiesc in Parcul National Retezat este de ordinul miilor.

Cu aproximativ 80 de lacuri, dintre care 58 permanente, Masivul Retezat detine aproape 40 la suta dintre lacurile glaciare de pe teritoriul Romaniei. Lacurile, alimentate de zapada topita a crestelor, ofera privelisti de vis.

Una dintre cele mai spectaculoase este cea de pe traseul dintre Bucura si Zanoaga. Taul Portii, Taul Agatat, Florica, Viorica, Ana si Lia se insira pe versantul sudic al Judelui, iar „caldarea“ formata intre Judele si Peleaga este dominata de Bucura, cel mai intins lac glaciar din Romania.

Accesul in Parcul National Retezat este accesibil din doua directii: Depresiunea Hategului si Valea Jiului. In Depresiunea Hategului se poate ajunge dinspre Deva, pe DN66 sau dinspre Caransebes, pe DN68. In Valea Jiului se ajunge dinspre Deva, pe DN66, sau dinspre Tg.Jiu, tot pe DN66.

Din Hateg si Petrosani exista mai multe cai de acces in masiv. Transportul in comun este asigurat de firme private locale in zona Petrosani – Lupeni – Uricani – Campu lui Neag. De la Ohaba de Sub Piatra pana la Carnic transportul de persoane este asigurat de localnici din halta SNCFR.

Cu speranța că informațiile noastre te vor ajuta, îți dorim “drumeție” plăcută!

Te invităm să dai like proiectului nostru  “ De ce sa vizitezi Hunedoara” pe pagina noastră de facebook   si pe site.